توصیه های تغذیه ایی در بیماری های عفونی

توصیه های تغذیه ایی در بیماری های عفونی

تغذیه در بیماری های عفونی

تغذیه نقش مهمی در جلوگیری از بیماری و کاهش عوارض و مرگ و میر در افراد مبتلا به HIV، سل، مالاریا و سایر بیماری های عفونی دارد. یک رژیم غذایی سالم می تواند به افراد مبتلا به این بیماری ها کمک کند تا علائم را بهتر مدیریت کنند و کیفیت زندگی خود را ارتقا دهند. برای جلوگیری از سوء تغذیه و بهبود وضعیت تغذیه ای مبتلایان به بیماری های عفونی، به ویژه HIV و سل، توصیه می شود از برنامه های ارزیابی تغذیه، مشاوره استفاده کنند. 

مطالعات نشان داده اند که دریافت پروتئین کافی به طور غیر مستقیم در جلوگیری از عفونت بعد از آسیب مؤثر است.
استفاده از مکمل روی موجب بهبود پاسخ ایمنی به عفونت شده و از بیماری جلوگیری می کند. همچنین مصرف مکمل روی باعث کاهش وقوع عفونت در بیماران مبتلا به کم خونی داسی شکل می شود. استفاده از مکمل ویتامین و مواد معدنی موجب کاهش وقوع عفونت در سالمندان سالم و افراد دارای دیابت نوع دو می شود. مطالعات نشان دادند افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که دارونما ( پلاسبو) دریافت کردند 93% دچار عفونت شدند در حالی که بیماران مبتلا به دیابت نوع دو که مکمل ویتامین و مواد معدنی مصرف کردند، 17% دچار عفونت شدند.
طبق مطالعات صورت گرفته مصرف مقادیر بالا از ویتامین C تأثیر کمی بر کاهش علائم سرماخوردگی دارد. مصرف آب ذغال اخته موجب کاهش عفونت مجاری ادرار می شود. مصرف ماست (به دلیل داشتن لاکتو باسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس بولگاریس و ترموفیلوس) موجب درمان یا جلوگیری از اسهال می شود.
مکمل های تغذیه ای نقش کمی در جلوگیری از عفونت در بیماران دارند. تنها استثناء در مورد مکمل گلوتامین است که موجب کاهش ریسک عفونت می شود. تأثیر تغذیه لوله ای نسبت به تغذیه وریدی در کاهش ریسک عفونت بیشتر است. تغذیه لوله ای به موقع و زود هنگام در بیماران دارای آسیب و جراحی موجب پیشگیری از عفونت می شود. هیچ کدام از انواع تغذیه لوله ای نسبت به دیگری برتری ندارد. مطالعات نشان دادند تغذیه از راه معده خطر ورود ترشحات به ریه را در مقایسه با تغذیه از راه روده کوچک افزایش نمی دهد

تهیه کنندگان

دکتر شهزاد محمدیان ( متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا )

زهرا نگهبان ( کارشناس ارشد تغذیه ورزشی ).