آلرژی غذایی چیست؟

آلرژی غذایی چیست؟

آلرژی غذایی چیست؟

سیستم ایمنی بدن با مقابله با انواع عفونت‌ها و سایر خطرات سلامتی، سلامت شما را حفظ می‌کند. آلرژی غذایی در نوزادان، کودکان و بزرگ‌سالان هنگامی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن بیش‌ازحد به یک ماده غذایی یا چند ماده غذایی حساسیت غذایی نشان دهد، آن را به‌عنوان یک خطر شناسایی کرده و یک واکنش محافظتی ایجاد کند. درحالی‌که آلرژی در بسیاری از خانواده‌ها وجود دارد، نمی‌توان پیش‌بینی کرد که آیا حساسیت غذایی در کودکان از والدین به ارث می‌رسد یا خیر؟

علائم آلرژی غذایی ممکن است از خفیف تا شدید باشد. به‌هرحال توجه داشته باشید که فقط به این دلیل که یک واکنش اولیه مشکلات کمی ایجاد می‌کند، به این معنی نیست که همه واکنش‌های بعدی مشابه خواهند بود. غذایی که در یک مورد فقط علائم خفیف را ایجاد کند ممکن است در زمان دیگری علائم شدیدتری ایجاد نماید.

شدیدترین واکنش آلرژیک آنافیلاکسی است که یک واکنش آلرژیک تهدیدکننده زندگی در کل بدن است که می‌تواند علائم زیر را داشته باشد:

  • تنفس شما را مختل کند.
  • باعث افت فشارخون شما شود.
  • ضربان قلب شما را تحت تأثیر قرار دهد.

آنافیلاکسی در عرض چند دقیقه بعد از قرار گرفتن در معرض مواد غذایی حساسیت زا ایجاد می‌شود. این نوع واکنش می‌تواند حتی کشنده باشد و باید سریعاً با تزریق اپی نفرین (آدرنالین) درمان شود.

غذاهای آلرژی زا کدامند؟

نمی‌توان گفت غذاهای آلرژی زا کدامند؟ زیرا افراد مختلف به مواد متفاوت آلرژی نشان می‌دهند. یعنی ماده‌ای که برای یک نفر هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند، می‌تواند برای فرد دیگر از مواد غذایی حساسیت زا محسوب شود. اما به‌طورکلی هشت نوع مواد غذایی حساسیت زا که باعث حدود 90 درصد از کل واکنش‌های آلرژیک می‌شوند، عبارت‌اند از:

  • تخم‌مرغ
  • شیر
  • بادام‌زمینی
  • آجیل درختی
  • ماهی
  • صدف
  • گندم
  • سویا

برخی از دانه‌ها، ازجمله دانه‌های کنجد و خردل (ماده اصلی در چاشنی خردل) نیز ازجمله مواد غذایی حساسیت زا هستند و در برخی کشورها یک ماده حساسیت‌زای اصلی محسوب می‌شوند.

علائم آلرژی غذایی چیست؟

علائم یک واکنش آلرژیک ممکن است در قسمت‌های مختلف مانند پوست، دستگاه گوارش، سیستم قلبی عروقی و دستگاه تنفسی خودش را نشان دهد. این علائم می‌توانند به یک یا چند روش زیر ظاهر شوند:

  • استفراغ و یا گرفتگی معده
  • تنگی نفس
  • حالت خس‌خس در نفس کشیدن
  • سرفه‌های تکراری
  • شوک یا افت فشارخون
  • حالت خفگی در گلو و خشک شدن گلو؛ مشکل در بلعیدن
  • تورم زبان، توانایی صحبت کردن یا تنفس را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • نبض ضعیف
  • رنگ‌پریدگی یا آبی شدن پوست
  • سرگیجه یا احساس ضعف

    مدیریت و درمان حساسیت غذایی در کودکان و بزرگسالان

    راه اصلی برای کنترل آلرژی غذایی، پرهیز از مصرف غذاهایی است که شما را دچار مشکل می‌کند. بنابراین همیشه باید به‌دقت برچسب مواد تشکیل‌دهنده محصولات غذایی را بررسی کنید و یاد بگیرید که بدانید آنچه شما باید از آن اجتناب کنید آیا نام‌های دیگری هم دارد یا خیر؟

    اجتناب از مواد غذایی حساسیت زا آسان‌تر از درمان آلرژی است. همچنین یک متخصص تغذیه ممکن است بتواند بهتر به شما کمک کند. این متخصصان غذا نکاتی را برای پرهیز از غذاهایی که باعث آلرژی شما می‌شوند، ارائه می‌دهند و اطمینان خواهند داد که حتی اگر برخی از غذاها را از رژیم غذایی خود حذف کنید، باز هم تمام مواد مغذی موردنیاز خود را دریافت خواهید کرد.

    بسیاری از افراد مبتلا به آلرژی غذایی می‌پرسند که آیا وضعیت آن‌ها ماندگار است؟ متأسفانه هیچ پاسخ قطعی وجود ندارد. اما به طور کلی آلرژی به شیر، تخم‌مرغ، گندم و سویا ممکن است با گذشت زمان از بین برود، درحالی‌که آلرژی به بادام‌زمینی، آجیل درختی، ماهی و صدف مادام العمر است.


تهیه کننده : دکتر شهزاد محمدیان متخصص تغذیه  ورزشی از استرالیا