تغذیه مناسب آلرژِی فصلی
حساسیت فصلی در یک فصل خاص اتفاق میافتد و سیستم ایمنی باعث آن است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن نسبت به یک آلرژن (ماده حساسیتزا) در فضای باز، مانند گرده گل، بیش از حد واکنش نشان میدهد. همین موضوع منجر به علائمی میشود که شخص را آزار میدهند.
رایجترین آلرژنها گردههای گیاهان گردهافشان مانند درختان، گلها و علفهای هرز هستند. وقتی این گیاهان گردهافشانی میکنند، باد این گردهها را در فضا پخش میکند و وقتی در فضای باز هستید و تنفس میکنید، این گردهها را به درون ریههای خود میفرستید. این گردهها در ریههای شما و درون بینی شما میمانند و ایجاد حساسیت میکنند.
علائم حساسیت فصلی چیست؟
آلرژیهای فصلی در طول زمستان کمتر اتفاق میافتند، اما خوب ممکن است در تمام فصول این بیماری را تجربه کنید. این شبه بیماری علائمی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- عطسه
- آبریزش یا گرفتگی بینی
- اشک آمدن از چشمها
- خارش چشمها
- خارش سینوسها، گلو یا گوش
- گرفتگی گوش
- آبریزش از پشت بینی
یک سری علائم حساسیت فصلی کمتر رایج هستند، اما در برخی افراد اتفاق میافتند. در ادامه این علائم را آوردهایم:
- سردرد
- تنگی نفس
- خس خس سینه
- سرفه کردن
تغذیه و آلرژی در فصل بهار
1. نقش تغذیه در کنترل آلرژی:
تغذیه مناسب میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و پاسخ التهابی بدن به مواد حساسیتزا (آلرژنها) را کاهش دهد. برخی مواد غذایی دارای خواص ضد التهابی و آنتیهیستامینی طبیعی هستند که به کاهش علائم آلرژی کمک میکنند.
الف) غذاهای سرشار از ویتامین C:
ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است و خاصیت آنتیهیستامینی دارد.
منابع: پرتقال، گریپفروت، توتفرنگی، فلفل دلمهای، کیوی، کلم بروکل،انگور،موز.
ب) غذاهای حاوی اُمگا 3:
اُمگا 3 خاصیت ضد التهابی دارد و میتواند علائم آلرژی را کاهش دهد.
منابع: ماهیهای چرب (مثل سالمون و ساردین)، گردو، بذر کتان
ج) غذاهای تخمیر شده و پروبیوتیکها:
تقویت باکتریهای مفید روده به بهبود سیستم ایمنی کمک میکند.
منابع: ماست پروبیوتیک، کفیر، کلم ترش (ساورکراوت)، کیمچی
د) غذاهای حاوی کورستین (Quercetin):
کورستین یک آنتیاکسیدان طبیعی است که خاصیت آنتیهیستامینی دارد.
منابع: پیاز، سیب، چای سبز، انواع توتها
هـ) مایعات کافی:
آبرسانی کافی به بدن باعث رقیق شدن ترشحات و کاهش احتقان بینی میشود.
2. مواد غذایی و نوشیدنیهایی که باید پرهیز شوند:
• غذاهای فرآوریشده و حاوی مواد نگهدارنده
• قند و شکر زیاد (تقویتکننده التهاب)
• لبنیات پرچرب (در برخی افراد، میتواند خلط و ترشحات را افزایش دهد)
• نوشیدنیهای کافئیندار یا الکلی (ممکن است باعث کمآبی بدن شوند)
توصیههای کلی تغذیهای برای فصل بهار:
• از مصرف غذاهای آلرژنزا که سابقه حساسیت به آنها دارید خودداری کنید (مثل گردو، بادامزمینی، شیر، سویا و…)
• در وعدههای غذایی خود از سبزیجات تازه و رنگی استفاده کنید
• چای سبز یا دمنوشهای ضد التهاب مانند زنجبیل، بابونه و نعنا مصرف کنید
• مصرف عسل طبیعی محلی (بهطور محدود) ممکن است در کاهش حساسیت کمک کند.