مزاج فصل ها
مزاج فصل بهار
مزاج فصل بهار معتدل است. بهار بهترین و معتدلترین فصل سال میباشد. مزاج بهار با مزاج همة سنین بـه خصـوص بـا سالمندان و صاحبان مـزاج سـرد و خشـک موافـق اسـت. افـراد پرخـور و کــم تحــرک مستعد بروز بیماری در این فصل هستند.
از بیماریهای شایع فصل بهار میتوان به خونریزی بینـی، سـکته، صرع، انواع ورم ها، سردرد، کنژکتیویت و حساسیت های چشمی، فشـارخـون، سرماخوردگی، خشونت صوت، سـرفه، جـوش های پوستی اشـاره کرد.
بهتر است لباس ها از جنس پنبه نازک و حریر باشد. بوییدن عطرهایی مانند مشک و گلاب مفید خواهد بود. غذاهای لطیف و زود هضم مانند گوشت بره، تخم مرغ عسلی و شربت زرشک، لیمو، آلبالو، سکنجبین، ریواس و سماق در این فصل توصیه میشود اما باید از زیاد خوردن و مصرف بی رویه گوشتها، پیاز، سیر، ترشی پرهیز شود.
ورزش کافی و پاکسازی بدن (فصد، اسهال و تنقیه ) نیز از دیگر توصیه های این فصل است.
مزاج فصل تابستان
مزاج فصل تابستان مایل به گرمی و خشک است. ایـن فصل برای سالمندان و افرادی با مزاج سرد و تر (بلغمی) مناسب است. بیمـاریهـا در فصل تابستان سریع خوب مـیشـود. گرمای تابستان احتمال وقوع برخی از جمله بیماریهای صفراوی تب ها، لکه هـای گـرم و درد گوش، درد چشم، زخمهای درون دهان، چرکی شدن زخمهـا، اسهال را افزایش میدهد.
بهتر است لباس های کتانی پوشیده شود و عطرهایی مانند بید، نیلوفر، گلاب، صندل و گلها و شکوفه های دارای مزاج سرد و تر بوییده شود.
مصرف گوشت ها( ماهی قزل آلا، گوشت مرغ و خروس، کبک، بزغاله و بره ) و میوه های تازه مثل آلو، گیلاس، آلبالو، توت سیاه، سیب ترش، به، انار، هندوانه و همچنین آشامیدن آب انار ترش، آب لیمو، آب غوره، شربت ریواس و سکنجبین، شربت نارنج و مصرف سبزیجات( کاهو، کدو، اسفناج، خیار ، کاسنی، خرفه، خیار چنبر )در این فصل توصیه شده است.
از خوردن غذاها و نوشیدنی های گرم، زیاد خوردن و زیاد آشامیدن ، انجام ورزش و حرکات سنگین و خوابیدن در طول روز پرهیز شود.
مزاج فصل پاییز
مزاج پاییز سرد و خشک است و مخالف مـزاج روح انسان، حیوان و نباتات میباشد. این فصل به سبب تغییرات زیاد دما ، تحلیل برندة قوای بـدن و با عث بروز بیماریهای زیادی است. بهترین شرایط آب و هوایی در پاییز زمانی است که باران زیاد ببارد و بدترین آن، زمانی است که خشکی زیاد باشد.
از بیماریهـای رایـج در ایـن فصـل میتوان به درد مفاصـل، سـرطان، درد سـیاتیک، سکته و صرع و امراض سودایی مثل جنون، امراض ریـه اشـاره کرد.
بهتر است لباسهای پشمی پوشیده شود وعطرها و گلهای خوشبوی ملایم بوییده شود. حمام رفتن یک روز در میان با آب نیمگرم نیز توصیه شده است.
مصرف غذاهای گرم و تند و گوشت بره ، گوشت گوسفند یکساله و بزغاله نر و مصرف شیرینی های بادامی و پسته ایی و میوه هایی مانند خربزه، به، سیب، گلابی، انار نیز در این فصل مفید خواهد بود.
در فصل پاییز پوشاندن سر به ویژه در هنگام خواب به منظور جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی بسیار تاکید شده است. تنقیة بدن جهت جلوگیری از احتباس مواد زاید نیز بهتر است انجام شود(بهترین تنقیه: فصد یا اسهال به مسهلات غیر قویه چرب کردن بدن با روغن بنفشه و بادام).
بهتر است در این فصل از پرخوری و پرنوشی، نوشیدن آب بسیار سرد، گوشت گاو و گوشتهای سرخ شده خوردن، غذاهای شور و تند و تیز ، خوابیدن در طول روز ، خوابیدن در مکان سرد ، خوابیدن به دنبال پری معده و حمام کردن با آب سرد پرهیز شود.
مزاج فصل زمستان
مزاج فصل زمستان مایل به سردی و تـری اسـت. حـرارت غریزی در فصل زمستان مجتمع و قوی است و در نتیجه هضم قوی میباشد. زمستان متناسب بـا صـفراوی مزاج ها و مخالف بلغمی مزاج ها میباشد وکاملا مخالف مزاج سالمندان است.
از بیمـاریهـای ایـن فصـل مـیتـوان سرماخوردگی، ترشحات پشت حلق زیاد، بیماریهای ریوی، بیماریهای حلق، صرع و سکته،درد پهلـو و درد پشت، سردرد، سرگیجه را نام بـرد.
بهتر است لباس های پشمی، ابریشمی و پنبه ای پوشیده شود و افراد خود را گرم نگهدارنند. عود، عنبر، صندل بو کنند و در هنگام خواب خود را کاملا بپوشانند. انجام حرکات ورزشی و فعالیت های سنگین در این فصل بلامانع است.
در این فصل مصرف غذای معتدل غلیظ مثل حلیم، کله پاچه، گوشت گوسفند یکساله و آبگوشت آن،کباب بریان، گوشت کبک و گنجشک، بلدرچین مفید خواهد بود.
دکتر سوده تیموری- متخصص طب سنتی ایرانی
دریافت نوبت اینترنتی : https://boghrat.com/dr/soudeh-teymouri