فریب محصولات غله ای را نخورید!

فریب محصولات غله ای را نخورید!

 

ابتدا تعدادی خبر خوب!

افراد به انتخاب نوع غلاتی که مصرف می کنند، بسیار اهمیت می دهند و تقاضا برای مواد سالم و بدون قند بسیار زیاد است. اخیرا محققان طی مطالعه ای به ارزیابی تاثیرات سیستم رتبه بندی ستاره دار مواد غذایی از لحاظ کیفی بر میزان فروش غلات در سوپر مارکت های هانافورد پرداختند و دریافتند که فروش غلاتی که ستاره نشان نیستند (از حداقل درجه کیفی سلامت برخوردارند) در طول 20 ماه اولی که فروشگاه ها شروع به اجرای سیستم رتبه بندی اختصاصی شان نمودند، 2.58 درصد کاهش داشته است. فروش غلات با یک ستاره (که نشان از کیفیت خوب مواد از لحاظ ارزش غذایی می باشد) و دو ستاره (ارزش غذایی بهتر) یا سه ستاره (دارای بالاترین ارزش غذایی) بطور متوسط 0.5 تا 1 درصد افزایش داشته است. این سیستم رتبه بندی براساس ویتامین ها، فیبر، مواد معدنی و مواد تشکیل دهنده کل دانه و عدم وجود چربی های ترانس و اشباع شده، کلسترول، قند و سدیم افزوده در غله به آن تعلق می گیرد. 

شرکت ها از تغییرات حاصله در تقاضای مشتری آگاه هستند و پاسخگوی آن می باشند. چندین کارخانه تولیدی غلات بیشتری را به خطوط تولید خود اضافه کرده اند و بمیزان قابل توجهی قند موجود در محصولاتشان را کاهش داده اند. اما هنوز هم جای بهبود وجود دارد. تولیدکنندگان هنوز می توانند با ادعاهایی که در مورد محصول خود دارند، طوری شما را گمراه کنند تا باور کنید این غلات  بیش از آنچه که واقعا هستند، از کیفیت بالا برخوردارند. 

 

برای جلوگیری از گرفتار شدن در تله های رایج در حوزه سلامت غلات، این دستورالعملها را پیروی کنید:

 

ادعای محصولات تمام غله

در مورد محصولاتی که دارای برچسب های مبهمی هستند که ادعا می کنند "در تولید این محصول تنها از غلات استفاده شده" یا "بیشترین مواد تشکیل دهنده این محصول را غلات تشکیل می دهند" هشیار باشید. در تولید این محصولات از غله استفاده شده اما شرکت ها به شما نخواهند گفت که چه میزان غله در آنها بکار رفته است. این ادعاها دلیل بر این نیست که از میزان قابل توجهی غله در تولید محصول استفاده شده باشد. در واقع آنها اغلب اشاره می کنند که یک محصول عمدتا با غلات تصفیه شده مانند آرد سفید غنی شده، آرد برنج یا آرد ذرت تولید شده اما در واقع فقط میزان اندکی گندم در تهیه آن بکار رفته است. 

 

چه باید کرد؟

از ادعاهایی که روی بسته بندی مواد درج شده ساده گذر کرده و به جای آن روی جدول مواد تشکیل دهنده محصول تمرکز کنید. اولین جدول باید شامل لغت "تمام" باشد مانند تمام گندم، تمام برنج قهوه ای یا تمام ذرت (جو از این قاعده مستثناست – معمولا لغت "تمام" برای آن بکار نمی رود چراکه همیشه محصولات حاوی جو بطور پیش فرض بصورت "تمام جو" تولید می شوند). اگر در اولین ماده تشکیل دهنده محصول لغت "تمام" را مشاهده کردید، بدانید که عمدتا کل دانه غله جهت تولید آن محصول بکار رفته است. اگر روی بسته محصولی عبارت 10% تمام غله" درج شده چه بهتر. آن تضمینی است که مطمئن شوید، محصول حاوی هیچ نوع غلات تصفیه شده ای نیست. 

 

قند افزوده

اگر محصولات غله ای حاوی میوه های خشک نیز باشند، ممکن است به آنها قند اضافه شده باشد که در اینصورت این محصول تنها کالری خالص است و هیچ ارزش تغذیه ای ندارد. 

 

چه باید کرد؟

غلاتی که در هر بار مصرف دارای کمتر از 8 گرم قند (2 قاشق غذاخوری) و حتی بسیار کمتر از این می باشند، بهتر هستند. اگر محصول غله ای (مانند ریزین برن) حاوی میوه های خشک باشد، میزان قند آن نیز بیش از حد معمول است، چون شما قاعدتا از این میوه نیز قند طبیعی دریافت می کنید. از آنجاییکه در جدول حقایق تغذیه تنها میزان کلی قند محصول درج شده، به هیچ وجه نمی توان دریافت که چه مقدار این قند مربوط به میوه ها و چه میزان آن قند افزوده است. اگر ترجیح می دهید میزان قند دریافتی را کنترل کنید، محصولات غله ای ساده یا تمام غله (مانند برن فلکس) را خریداری کرده و مقداری کشمش یا میوه های خشک مورد علاقه تان را به آن اضافه نمایید. 

 

ادعای محصول با فیبر بالا

اینکه غلات دارای فیبر بالا هستند بدین مفهوم نیست که محصول تمام غله هم اینگونه باشد و همچنین به این معنی هم نیست که خرید این محصول انتخاب درست و سالمی است. فیبرهای این محصولات اکثرا از نوع فیبرهای افزودنی هستند که به یکباره میزان فیبر موجود در محصول رابالا می برد. اما این فیبرهای افزودنی دارای همه مزایای فیبرهای دانه غلات نمی باشند. شما می توانید نوع این فیبرها را در جدول درج شده روی محصول مشاهده کنید. پر مصرف ترین این فیبرها عبارتند از: اینولین (یا عصاره ریشه کاسنی)، پلی اتیلستروس، مالتودکسترین و فیبر قابل حل گندم یا ذرت.

 

چه باید کرد؟

در مورد خرید یک محصول تنها با آگاهی از نوع فیبر آن تصمیم نگیرید. حتی اگر محصول دارای میزان قابل توجهی فیبر باشد، لازم است اطمینان یابید که غلات مواد اصلی تشکیل دهنده آن هستند و همانطور که در بالا بدان اشاره شد، محصول حاوی قند کمی می باشد. باید بدانید که غلات شیرین با وجود فیبری که به آن اضافه شده باز هم جزء غلات قندی محسوب می شوند! 

 


مواد مغذی افزوده

شرکت های غله اغلب به محصولات خود ویتامینهای اضافی (بخصوص ویتامین دی که این روزها رایج تر است) می افزایند تا آنها از لحاظ میزان سلامت بیشتر مورد توجه قرار گیرند. به عبارت دیگر آنها فقط مواد افزوده هستند و نه چیز دیگر. همانطور که شما نمی توانید زشتی وسیله ای را با چند تکه جواهر شیک بپوشانید، این مواد افزودنی هم نمی توانند به کیفیت سلامت محصول چیزی اضافه کنند.

 

چه باید کرد؟

پیش از اینکه به بررسی سایر موارد بپردازید، اطمینان حاصل کنید که ماده اصلی این محصول غله است و حاوی میزان اندکی قند می باشد.

من از میان برند های اصلی به چیریوس (Cheerios) که دارای دو نوع معمولی و چند دانه می باشد و گریپ نات فلکس (Grape-Nuts Flakes) علاقمندم (و عاشق غلات داغ بخصوص بلغور جو و غلات تمام ذرت نیز هستم). شما چه نوع غله ای را دوست دارید؟

 


ترجمه شده توسط تیم تحریریه بقراط از سایت Practo (کپی تنها با ذکر نام بقراط بلامانع است)