بیماری ام اس (MS)
بیماری ام اس چیست و چه علائمی دارد؟
اِماِس یا ( (Multiple Sclerosis نوعی بیماری خودایمنی است که در آن غلافهای میلین سلولهای عصبی در مغز و نخاع آسیب میبینند در نتیجه در توانایی بخشهایی از سیستم عصبی که مسئول ارتباط هستند اختلال ایجاد کند و باعث به وجود آمدنِ علائم و نشانههای زیادِ جسمی شود. این بیماری به چند شکل ظاهر میشود و علائم جدید آن یا به صورت عودِ مرحلهای (به شکل برگشتی) یا در طولِ زمان (به شکل متناوب) اتفاق میافتد. اگرچه علت بیماری مشخص نیست اما عوامل ژنتیکی ( وراثت)، عوامل محیطی( عفونت ) و عوامل جغرافیایی و ... می تواند در تشدید آن موثر باشد. این بیماری بهطور معمول در سنین ۲۰ تا ۵۰ سالگی و در زنان حدود 2 برابر مردان اتفاق میافتد . وراثت- ریسک ام.اس در افراد دارای سابقه خانوداگی این بیماری را بیشتر میکند.
علائم ام اس:
اکثر علائم شایع این بیماری شامل خستگی، خواب رفتگی صورت، بدن یا اندامها (دستها و پاها)، مشکلات راه رفتن، عدم حفظ تعادل، اختلال عملکرد مثانه، اختلال عملکرد رودهای، مشکلات بینایی، درد، تغییرات شناختی، اختلال در صحبت کردن و ... می باشد
درمان بیماری ام اس به صورت تخصصی
با توجه به تحقیقات گسترده بر روی بیماری ام اس ، درمان بیماری MS هر روز در حال پیشرفت و تغییر است. داروهای موجود درمان ام اس برای حملات بیماری و برای کنترل علائم بیماری می باشد
چگونه رژیم غذایی بر ام اس تأثیر می گذارد؟
اگر چه بروز علائم در مبتلابان به بیماری ام اس بسیار متفاوت است و عوامل مختلفی ازجمله عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز و پیشرفت بیماری نقش دارد با این حال میتوان با یک برنامه غذایی مناسب به بیماران کمک کرد تا علائم خود را مدیریت کنند. به طور کلی این توصیه ها با هدف کنترل پیشرفت بیماری یا به حداقل رساندن عوارض آن ارائه می گردد.
یک رژیم غذایی مناسب برای بیماران ام اس باید حاوی طیف گسترده ای از ویتامین و املاح مورد نیاز بدن برای بهبود سطح انرژی ومقابله با خستگی باشد همچنین میزان دریافت ویتامین D و کلسیم برای حفظ سلامت استخوان ها و فیبرهای محلول و نامحلول و غذاهای حاوی پروبیوتک ها برای سلامت دستگاه گوارش و آنتی اکسیدان ها و امگا3 برای کاهش التهاب مفید می باشد. علاوه بر تامین این دسته از مواد غذایی توصیه می شود موادغذایی که سبب تشدید بیماری و افزایش التهاب در بدن می گردد در برنامه غذایی خود محدود نمایند
مواد غذایی توصیه شده :
میوه ها و سبزیجات تازه و متنوع
مغزیجات و دانه های گیاهی
غلات کامل (نان های سبوس دار)
محصولات لبنی کم چرب حاوی پروبیوتیک نظیر ماست و دوغ
ماهی، حبوبات، تخم مرغ و گوشتهای تازه و بدون چربی
روغنهای گیاهی و سالم نظیر زیتون و کنجد و ...
غذاهایی که در بیماران ام اس باید محدود گردد:
- چربی های اشباع نظیر کره، خامه، روغن حیوانی، پنیرپیتزا و روغن های هیدروژنه
- مواد غذایی حاوی قندهای ساده نظیر انواع شیرینی، شکلات، کیک و کلوچه
- نوشیدنی های شیرین و آبمیوه های صنعتی
- غذاهای فراوری شده نظیر انواع سوسیس و کالباس